Het is niet gemakkelijk om te bepalen wat momenteel de beste mobiele telefoon is. Dit komt omdat mobiele telefoons gebruikt worden door veel mensen en aangezien iedereen uniek is, heeft iedereen andere wensen en eisen. Waar iemand de nieuwe iPhone momenteel de beste mobiele telefoon vindt, is iemand anders van mening dat het toestel helemaal niet goed is. Persoonlijke mening, merkgedrevenheid en kwaliteit zijn slechts enkele factoren die voor iemand bepalen wat de beste mobiele telefoon is.

Simpel gezegd is de beste mobiele telefoon voordelig en heeft deze alle functies. Dit is echter niet mogelijk en aangezien er dagelijks nieuwe toepassingen worden bedacht, raken telefoons snel hun status als beste mobiele telefoon kwijt. Telefoonfabrikanten hebben wel vaak hun eigen paradepaardje, welke ze graag naar voren schuiven als beste mobiele telefoon. Voor Apple is dit bijvoorbeeld de iPhone 4G, terwijl Samsung de strijd om de titel voor beste mobiele telefoon aangaat met de Galaxy S. Dit zijn beide prima telefoons die kans maken op de titel.

Telefoonfabrikanten zijn vaak subjectief en geven slechts informatie wat maar één doel heeft, namelijk verkoop. Het is dus logisch dat een fabrikant zegt dat zij momenteel de beste mobiele telefoon heeft, anders wordt er niets verkocht. Gelukkig zijn er ook websites waar mobiele telefoons te vergelijken zijn. Deze testen zijn objectief aangezien alle telefoons getest worden op een aantal vooraf bepaalde factoren. De telefoon die gemiddeld het hoogste scoort wordt dan gezien als de beste mobiele telefoon. Echter kan het wel zo zijn dat die telefoon niet op elk punt de hoogste score behaald.