Een goedkoop mobiel abonnement is voordeligere keuze dan een duur mobiel abonnement. Op het eerste gezicht lijkt een verschil van bijvoorbeeld vijf euro per maand niets. Op de lange termijn kan met een goedkoop mobiel abonnement veel geld bespaard worden. Tegenwoordig lopen mobiele telefoon abonnement vaak tot aan twee jaar. Dat zijn in totaal 24 maanden waarin vijf euro uitgroeit tot een bedrag van 120 euro.

Vaak bieden providers nieuwe en huidige klanten een korting aan waardoor het dure abonnement ineens een goedkoop mobiel abonnement wordt. Zo krijgt de klant bijvoorbeeld tien euro per maand korting tijdens het eerste contractjaar. Meestal geldt deze optie alleen bij contracten van twee jaar. De klant krijgt zo dus een korting van 120 euro voor het eerste jaar. Als het abonnement dan ook nog eens vijf euro goedkoper dan bij een concurrent kan er in twee jaar tijd dus 240 euro bespaard worden.

Het goedkoopste mobiele abonnement is echter een sim only abonnement. Dit mobiele abonnement is zo goedkoop omdat de provider bij dit abonnement geen telefoon geeft aan de klant. Het is de bedoeling dat de klant zelf een telefoon gebruikt met een simkaart van de provider. Het wordt zo een goedkoop mobiel abonnement omdat de provider geen kosten maakt voor de telefoon, omdat deze er simpelweg niet is. Normaal wil een provider de telefoon tijdens de contractperiode terugverdienen. Dit is iets wat doorberekend wordt aan de klant in de maandelijkse facturen. Dit staat natuurlijk niet zo op de factuur, maar heeft zijn uitwerking in hogere kosten voor mobiel bellen, sms’en en dataverbruik.