De nieuwste telefoons kosten tegenwoordig erg veel geld. Bij losse verkoop zijn bedragen van boven de 500 euro niet vreemd en gaan sommige telefoons zelfs richting de 750 euro. Deze telefoons zijn voorzien van erg veel toepassingen en hebben vaak een eigen besturingssysteem zoals Android of Windows Mobile. Het voordeel van deze nieuwe telefoons is dat ze bijna op een computer lijken en daarom ook geschikt zijn voor e-mail, surfen en zelfs het typen van teksten. Mensen die een dergelijke telefoon kopen maar veel toepassingen niet gebruiken gooien eigenlijk geld weg. Het is zonde om een hypermoderne telefoon te kopen wanneer de meeste toepassingen niet gebruikt gaan worden. Deze telefoons zijn eigenlijk bedoeld voor echte gadgetfreaks en jongeren die graag het nieuwste van het nieuwste willen hebben op het gebied van telefonie. Voor mensen die slechts willen bellen en sms’en zijn er prima alternatieven. De goedkoopste telefoons zijn namelijk uitermate geschikt voor bellen en sms’en. Wanneer er verder niet veel opties nodig zijn volstaat een telefoon van slechts enkele tientallen euro’s prima.

Omdat niet iedereen op zoek is naar de nieuwste telefoon met een duur abonnement zijn er ook simpele telefoons te koop. Omdat de telefoonmarkt erg dynamisch is zakken de prijzen van telefoons erg snel. Dit is erg gunstig voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe telefoon. Zo kan er voor een klein bedrag uiteindelijk toch nog een vrij moderne telefoon, met veel toepassingen gekocht worden. Het voordeel voor de consument is dat telefoons erg snel verouderen. Vaak geven aanbieders oudere telefoons met een leuke korting mee. Het is overigens aan veel goedkope telefoons niet af te zien dat deze weinig geld kosten. De designs van de goedkoopste telefoons zijn meestal erg goed.

De goedkoopste telefoons zijn geschikt voor mensen die niet veel geld willen uitgeven aan een telefoon. De beste keuze is dan om sim only te kiezen als aansluiting bij de telefoon. Met een sim only abonnement wordt er alleen betaald voor het bellen, sms’en en eventueel voor het gebruik van data door internet. De prijzen van het bellen met sim only zijn erg laag, omdat de providers geen extra kosten hoeven te verhalen. Bij een normaal telefoon abonnement zijn de kosten hoger omdat de provider de kosten van het weggeven van een gratis telefoon wil terugverdienen. Met een sim only abonnement kan tot tachtig procent bespaard worden ten op zichten van een normaal telefoon abonnement. De goedkoopste telefoon in combinatie met een sim only abonnementen is dus de perfecte keuze voor iemand die wel wilt bellen en sms’en, maar niet veel waarde hecht aan de telefoon zelf. Daarbij is het minder erg als een telefoon van 50 euro op de grond valt, dan wanneer deze telefoon 500 euro kost. De goedkoopste telefoons zijn makkelijk vervangbaar. Daarnaast is het repareren van een telefoon vaak erg duur. Het is dan soms verstandiger om een nieuwe telefoon te kopen dan de oudere telefoon te laten repareren. Vooral bij de goedkoopste telefoons is dit vaak een  betere keuze.

Veel ouderen kiezen vaak ook voor de goedkoopste telefoons. Dit heeft meerdere redenen. Zo zijn ouderen vroeger niet opgegroeid met veel technologie omdat dit er simpelweg nog niet was. Mobiele telefoons zijn dus erg nieuw en de nieuwste modellen bevatten toepassingen waar ouderen nog nooit van hebben gehoord. Daarnaast is het zicht van ouderen vaak verminderd, waardoor een volledig toetsenbord bijvoorbeeld nutteloos is. Het is voor veel ouderen belangrijk dat er met een telefoon gebeld kan worden. Daarnaast zien veel ouderen graag een contactenboek en zou een agenda voor velen ook handig zijn. Sommige ouderen sturen ook af en toe een sms bericht, maar deze vorm van communicatie wordt meer gebruikt door de jongere generaties. Daarnaast houden ouderen vaak vast aan “die goede oude tijd”. Ze vinden allerlei nieuwe technologieën overbodig en versturen liever een brief dan een e-mail.

Voor kinderen is het ook verstandig om de goedkoopste telefoons te kopen. De leeftijd waarop kinderen een mobiele telefoon krijgen of kopen wordt steeds lager. Omdat deze kinderen vaak nog niet bewust zijn van de waarde van een telefoon en deze graag buitenspelen, kan het verstandig zijn om een goedkope telefoon te kopen. Het is namelijk zonde als een kind een telefoon van enkele honderden euro’s laat vallen tijdens een potje voetbal. Daarnaast maken kinderen niet veel gebruik van e-mail en sociale diensten zoals Twitter. Ouders kopen meestal de eerste telefoon voor hun kind zodat deze altijd bereikbaar is.

De goedkoopste telefoons kunnen ook dienst doen als tweede telefoon. Wanneer iemand bijvoorbeeld graag gaat mountainbiken, bestaat er een risico dat die persoon een keer valt. Wanneer hij of zij een telefoon van honderden euro’s bij zich draagt, kan de schade erg hoog worden. Op zulke momenten is het goed om een goedkope telefoon te hebben. Veel personen hebben daarom ook twee verschillende telefoons. Het is namelijk zonde als een dure telefoon kapot gaat tijdens het sporten of uitgaan. Tijdens het beoefenen van een sport is een telefoon alleen maar handig om even te bellen of te sms’en. Niemand gaat tijdens het mountainbiken namelijk een uitgebreide e-mail typen op een telefoon.

Omdat de goedkoopste telefoons dus geschikt zijn voor meerdere doeleinden en doelgroepen, zijn er erg veel goedkope telefoons te koop. Natuurlijk is de winstmarge voor de fabrikanten en winkels een stuk lager bij deze telefoons, maar dat betaald zich ruimschoots terug met de verkoop van abonnementen en andere diensten. Toch bieden veel bedrijven de goedkoopste telefoons aan omdat de vraag naar deze telefoons erg groot is. Omdat winkels graag aan de vraag willen voldoen is er ook erg veel aanbod. Omdat meerdere winkels goedkope telefoons aanbieden, proberen ze via aanbiedingen vaak de goedkoopste telefoons te verkopen. Het is voor een winkel namelijk slecht als de concurrent van en paar deuren verder dezelfde telefoon voor tien euro minder verkoopt.