De nieuwste mobiele telefoons zijn vaak gratis in combinatie met een mobiel abonnement. Wanneer deze telefoons los gekocht worden, bijvoorbeeld in combinatie met prepaid, kan het zijn dat deze telefoons maarliefst 600 euro per stuk kosten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook erg veel goedkope mobiele telefoons te koop. Veel personen willen een simpele telefoon die niet al te duur is. Een goedkope mobiele telefoon is daarom perfect voor veel personen. Het is daarom belangrijk dat telefoonfabrikanten zoals Nokia en Siemens ook telefoons maken voor minder veeleisende gebruikers. Door goedkopere telefoons te maken kan een telefoonfabrikant verschillende kanten van de telefoniemarkt benaderen. Een simpele en goedkope mobiele telefoon voor een ouder echtpaar en een dure, state of the art telefoon voor een gadgetfreak.

Een andere rede waarom mobiele telefoons steeds goedkoper worden is omdat de mobiele telefoniemarkt erg aan verandering onderhevig is. Wat vandaag nieuw is, kan morgen al weer ouderwets zijn. Technieken en programma’s verouderen erg snel, waardoor mobiele telefoons sneller hun hoge waarde verliezen. Dit is erg gunstig voor iemand die een goedkope mobiele telefoon wil kopen, maar ook de beschikking wil hebben over extra functies.

Daarnaast geven providers vaak korting op een mobiele telefoon om de verkoop hiervan te bevorderen. Zo kan een dure telefoon uiteindelijk relatief goedkoop gekocht worden. Ondanks dat een verkoper dan minder omzet lijkt te draaien, wordt dit gecompenseerd door een hoger verkoopvolume en meer klanten, zodat er uiteindelijk toch meer winst wordt gemaakt. Een goedkope mobiele telefoon heeft dus zowel voordelen voor de consument, de fabrikant en de verkoper.