Tegenwoordig bestaan telefoon abonnementen veelal uit drie onderdelen. Bellen en sms’en zijn al langer onderdeel maar data is nog vrij nieuw. Met data wordt het internetverbruik bedoeld. Omdat er steeds meer telefoons geschikt zijn voor surfen en e-mailen is data vaak een onderdeel van een telefoon abonnement aanbieding.

Telefoon abonnementen aanbiedingen zijn er in allerlei verschillende vormen. Zo zijn sim only abonnementen erg populair omdat deze heel erg goedkoop zijn. Wanneer er bij een sim only abonnement ook nog een aanbieding gegeven wordt, zijn de maandelijkse kosten extreem laag. Veelal kiezen mensen toch nog steeds voor een telefoon abonnement aanbieding waarbij een gratis telefoon is inbegrepen. Het maakt deze groep mensen dan niet uit dat ze maandelijks iets meer geld moeten betalen. Wanneer iemand nog een goedwerkende telefoon heeft is het natuurlijk wel zonde om een telefoon abonnement aanbieding te nemen met een nieuwe mobiele telefoon.

Telefoon abonnementen aanbiedingen zijn soms uniek samen te stellen, waardoor de klant zelf mag bepalen wat er precies in het abonnement zit. Iemand die weinig belt maar veel sms’t heeft niets aan 500 belminuten. Diegene is dan beter af met een sms bundel van 1.000 sms berichten. Providers moeten wel met een goede telefoon abonnement aanbieding komen om nieuwe klanten te krijgen. Dit is omdat veel klanten vaak al een abonnement van één of twee jaar hebben en de concurrentie moordend is in de telefoonbranche. Het is daarom lastig om zowel de goedkoopste als de beste telefoon abonnement aanbiedingen te geven.