Regelmatig zijn er mensen die hun gsm of mobiele telefoon verliezen. Het kan ook erger indien hij gestolen wordt. Om misbruik te voorkomen dient u snel verschillende stappen te volgen. Misbruik van uw telefoon kan veel geld kosten en heel wat ongemak opleveren.

De eerste acties

Allereerst dient u uw telefoon terug te vinden door middel van met een ander toestel naar het nummer van het verloren toestel te bellen. Waarschijnlijk is de telefoon niet verloren of gestolen, maar ligt deze per ongeluk op een plaats in huis. Wie weet hoort u de telefoon rinkelen indien u er naar belt. Indien u de gsm onbewust ergens anders achterliet, kan er daar ook iemand hem opnemen. Indien deze acties niet tot een oplossing leiden dient u volgende onderstaande stappen te ondernemen.

Via de gsm provider van het abonnement of herlaadkaart kan u het nummer van de telefoon laten blokkeren. Neem zo snel mogelijk contact op en vertel dat uw telefoon werd gestolen. Er zal gevraagd worden naar uw mobiele telefoonnummer en naar enkele gegevens om te bevestigen dat u het inderdaad bent. Na deze bevestiging en verificatie zal de mobiele provider uw nummer onmiddellijk blokkeren. Men voorkomt hiermee dat er naar dure lijnen gebeld wordt, of allerlei dure online diensten worden afgenomen.

Nadat u voorgaande stappen uitvoerde, kan u eventueel aangifte doen bij de politie. Dit is nodig indien u een verzekering wilt aanspreken. Bovendien bestaat er een zeer kleine kans dat de gsm wordt terug gevonden via hun.

Op vele websites zoals http://www.telefooncheck.nu kunt u proberen om het toestel terug te vinden aan de hand van een IMEI-nummer. Dit bevindt zich meestal op de doos waarin het toestel zat wanneer u dit aankocht. Alsook wordt een potentiƫle koper van uw (gestolen) gsm dan op de hoogte gebracht dat deze gestolen is.