In België is het niet langer verplicht om voor de gehele duur waarvoor je het contract voor een gsm abonnement bent aangegaan, vast te zitten. Sinds enkele jaren is het mogelijk om reeds eerder onder het contract uit te komen. Zo kun je, als je niet geheel tevreden bent met het gsm abonnement, of als je ergens een beter aanbod hebt gevonden, gemakkelijk overstappen naar een andere provider. Zelfs als de contracttermijn nog lang niet is voldaan. Tegenwoordig kun je namelijk reeds na 6 maanden al van gsm abonnement wisselen en overgaan op een andere provider. Zo hoef je je niet langer zorgen te maken over het contract dat je hebt afgesloten en kun je zonder boete wijzigingen doorgeven.

 

Deze wijziging in regelgeving gaat zelfs niet eens enkel voor een gsm abonnement op, maar is ook van toepassing op contracten die je mogelijk hebt afgesloten ten behoeve van telefonie, internet of televisie diensten. Ook bij deze contracten geldt dat je na 6 maanden gemakkelijk van provider kunt overstappen, zonder problemen te krijgen over je huidige contract. Vaak moet je wel ongeveer één maand van te voren hierover een wijziging doorgeven zodat je operator op de hoogte is en gemakkelijk het contract kan overzetten. 

 

Indien je een contract van twee jaar hebt afgesloten en hierbij een ‘gratis’ toestel hebt ontvangen, zul je bij beëindiging van je gsm abonnement wel alsnog de restwaarde van dit toestel moeten betalen. Hetzelfde geldt voor een tablet, tv of ander toestel dat je op deze wijze hebt aangeschaft.  Deze zullen gewoon moeten worden afbetaald, maar je kunt alsnog wel overstappen op een andere provider. Vaak staat hierover iets vermeld in het contract zelf.