Aanbieders van telefonie halen de meeste omzet uit telefoon abonnementen. Het afsluiten van een telefoon abonnement biedt vele voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een prepaid telefoon, zonder abonnement. Daarnaast biedt een telefoon abonnement een mate van zekerheid, omdat er altijd van de telefoondiensten gebruik gemaakt kan worden. Sommige mensen vinden het zelfs niet meer nodig om een vaste telefoonlijn te hebben. Een mobiele telefoon met een telefoonabonnement kan een vaste telefoon namelijk goed vervangen. Een groot voordeel van een telefoonabonnement is dat deze aangepast kunnen worden naar eigen wens. Vroeger bestond een telefoon abonnement slechts uit de optie om te bellen. Tegenwoordig bestaan telefoon abonnementen meestal uit drie onderdelen. Namelijk telefonie, sms en dataverkeer.

Voor personen die veel bellen zijn er abonnementen beschikbaar waarbij de belminuten relatief goedkoper zijn. Het voordeel hier van is dat er meer gebeld kan worden tegen een lagere prijs. Bij een dergelijk abonnement wordt het voordeel van het goedkope bellen vaak gecompenseerd met een hogere prijs voor het versturen van een sms. Vaak wordt er een combinatie gebruikt bij telefoonabonnementen. Dan bestaat het telefoon abonnement bijvoorbeeld uit 150 belminuten en 300 sms’jes. Dit kan misleidend werken omdat een sms vaak voor een halve belminuut geldt. Bij het versturen van 50 sms’jes blijven er dus nog maar 125 belminuten over. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een gesprek van minder dan een minuut ook behandeld wordt als een belminuut. Bij een gesprek van één minuut en 35 seconden gaan er twee belminuten van het telefoon abonnement af. Bij een aantal telefoon abonnementen zijn er overigens altijd een standaard aantal sms’jes inbegrepen, waardoor er uiteindelijk niet extra bijbetaald hoeft te worden. Wanneer dit aantal verbruikt is wordt er ge-sms’t “buiten de bundel”. Dat houdt in dat het sms tegoed verbruikt is en er extra betaald moet worden per sms.

Wanneer iemand juist veel sms’t, kan het handig zijn om een sms bundel af te sluiten. Voor tien euro per maand mag diegene dan bijvoorbeeld 1.000 sms’jes versturen. Wanneer er 1.000 sms’jes verzonden worden in een maand zonder smsbundel, kan dit leiden tot erg hoge kosten. Daarbij komt het voordeel dat sommige providers de mogelijkheid geven om deze bundel maandelijks aan te passen. Zo voorkomt de provider dat een klant voor diensten betaald die eigenlijk niet gebruikt worden. Ondanks dat de provider zo inkomsten misloopt, wordt dit gecompenseerd door een hogere klantvriendelijkheid. Sms is ondanks nieuwe communicatiemogelijkheden zoals Ping en Twitter nog steeds erg populair.

Dataverkeer wordt steeds een belangrijker onderdeel van een telefoonabonnement. Dit komt omdat er elke dag nieuwe mogelijkheden bij komen om met een telefoon gebruik te maken van internetdiensten zoals e-mail en surfen. Omdat de snelheid van de mobiele netwerken steeds omhoog gaat wordt internet op een telefoon steeds interessanter. Vaak wordt de mogelijkheid gegeven om een extra databundel af te sluiten bij een telefoonabonnement. Er zijn dan drie opties voor dataverkeer. De eerste optie is om eigenlijk geen databundel aan te schaffen. Wanneer er namelijk vrijwel geen gebruik van internet gemaakt gaat worden is het niet nodig om een databundel af te sluiten. Ook zonder internetabonnement kan er namelijk gebruik worden gemaakt van internet op een telefoon. De kosten worden dan per MB betaald aan de provider. Dit kan handig zijn wanneer er slechts af en toe een website bezocht wordt of maar één keer per week de mail bekeken wordt via de telefoon. Wanneer het internetverbruik toeneemt, kan dit echter hoge kosten met zich meebrengen. Het is dan verstandig om een databundel af te sluiten met onbeperkt internet. Het maakt dat niet uit hoe vaak internet gebruikt wordt, omdat de afgesloten data onbeperkt is. Het voordeel hier van is dat het internet onbeperkt beschikbaar is voor een vast bedrag per maand. Daardoor blijven onaangename verassingen, zoals hoge nota’s achterwege. Providers gebruiken wel vaak een “fair use policy”. Wanneer een provider dit beleid voert, betekend dit dat het internet langzamer wordt na een vastgesteld aantal verbruikte megabyte. Dit wordt gedaan omdat de grootverbruikers namelijk het datanetwerk extra belasten. Omdat providers altijd voor iedereen goed en snel internet willen realiseren wordt deze maatregel vaak gehanteerd. Er kan nog steeds onbeperkt gebruik worden gemaakt van het internet met een fair use policy, maar dan is de snelheid aanzienlijk langzamer. Voor personen die af en toe gebruik maken van internet op een telefoon kan een databundel met een vast limiet wellicht de beste optie zijn. Als er een databundel van 10mb wordt afgesloten, is het internet gratis totdat de 10mb verbruikt is. Als er meer dan 10mb verbruikt is aan data, worden extra megabytes in rekening gebracht, vaak tegen een meerprijs. Het nadeel van een vaste databundel is dat als er slechts maar 1mb verbruikt wordt in een maand, er toch voor 10mb betaald moet worden. Omdat het prijsverschil tussen een onbeperkte databundel en een vaste databundel vaak erg klein is kiest de meerderheid voor het afsluiten van een databundel met onbeperkt internet.

Bij het afsluiten van een telefoon abonnement moet er goed gekeken worden naar alle aanbieders. Bij een aantal providers wordt er vaak gratis een nieuwe telefoon meegegeven bij het afsluiten van een telefoon abonnement. Daarnaast is het verstandig om telefoonabonnementen te vergelijken zodat duidelijk wordt wat de beste prijs is in verhouding tot de aangeboden diensten. Het is belangrijk om niet gelijk op de eerste aanbieding in te gaan. Een telefoon abonnement loopt vaak minimaal één tot twee jaar, waardoor een verkeerde keuze erg veel geld kan kosten. Ook al is het verschil maar vijf euro per maand. Na twee jaar is dit kleine verschil toch al opgelopen tot 120 euro. Gelukkig zijn er websites die zich gespecialiseerd hebben in het vergelijken van telefoonabonnementen, zodat de telefoniemarkt transparanter wordt en de consument altijd het beste aanbod krijgt. Ten slotte is het nog belangrijk om te weten dat sommige providers de mogelijkheid geven om resterende belminuten en sms’jes mee te nemen naar de volgende maand. Wanneer er bijvoorbeeld in oktober slechts 100 van de 150 belminuten gebruikt worden, mag er in november voor 200 belminuten gebeld worden, zonder extra kosten.